inspired, comfortable, functional building design

Project
Rhinebeck Equine
Category
Animal Hospitals
Client
Rhinebeck Equine
Location
Rhinebeck, NY

Rhinebeck Equine LLP was located in a small two story former residential building that founder Dr. Paul Mountan had established. With four partners and associates, the group had long outgrown its facilities. Though its practice involved mostly barn calls, clients often came to the office to buy medications and discuss cases. The facilities had no surgery capability.

Rhinebeck Equine retained the services of Rondack Construction to manage and build a new facility along with Optimus Architecture to design it.  Having experience with competition horses in Dutchess County, principal architect David A. Souers, AIA advocated that attractive professional looking facilities on par with the barns owned by their clients was essential to their practice.  Having managed with little facility investment, the doctors were skeptical.

Optimus designed a building in character with Rhinebeck and the styles of the best horse farms. Lower maintenance clapboard siding, cupola’s, multi-pane windows, shutters, with clean colorful interiors make this a facility on par with the best barns at an affordable cost.

An 8,000 sf ground floor includes reception, waiting, client conference room, offices, staff break room, pharmacy, lab, one operating room, two prep/recovery bays, an examination area, four critical care stalls and four covered truck loading bays.  The horse area has 14′-0″ high ceilings. All of the fixtures and medical gases required for a state-of-art equine surgery center were provided. The second floor includes two generous sized apartments for on-call and staff living.

Dr. Lance H. Bassage, II was recruited from the University of Illinois as a full time surgeon. Dr. Bassage complemented Optimus for designing one of the best equine surgery centers that he had seen outside of an academic setting. Dr. James D. Mort reported to us three years after opening, that their practice is growing and they already need an additional surgeon.

In 2013, Optimus completed the design for the second addition made to this project for additional observation and isolation stalls, a staff locker room, office and hay loft access.


© optimus architecture. all rights reserved.